Kakvo je stanje vazduha u Smederevu? Uredno, kao i uvek zimi, veoma loše…

SMEDEREVO, 12. decembar 2023 – I dok nije počela grejna sezona Smederevci nisu mogli da se pohvale kvalitetom vazduha koji udišu. Poslednjih dana, mada su temperature još uvek daleko od uobičajenih zimskh, situacija je još gora. Osim „tradicionalnih“ nezdravih vrednosti koncentracija čestica PM10 i PM2.5, i količina sumpor dioksida u vazduhu malo-malo pa Smederevo „izbaci“ na vrh najzagađenijih gradova u Srbiji po tom kriterijujmu.

I danas su, uprkos dnevnoj temperaturi od čak 11 stepeni Celzijusa u gradu, koncentracije čestica PM10 i PM2,5 uveliko iznad dozvoljenih na satnom nivou. Zagađenje sumpor dioksidom koje, činjenica je, ne prelazi od strane Agencije za zaštitu životne sredine za 24 časa propisane maksimalne vrednosti, ovde je, simptomatično, danima najveće u Srbiji.

Teorija o zagađenju vazduha saobraćajem tu pada u vodu, jer početkom meseca nije bilo ni približno takvih vrednosti, kada je saobraćaj, baš zbog lepog vrmena, pa i vikendom, bio kudikamo zastupljeniji na gradskim ulicama. Nije, po svemu sudeći, ni železara, koja radi, verovatno, istim kapacitetom. Očigledno da su uzrok individualna ložišta i kotlarnice na mazut za centralno grejanje. Konverzija, i individualnih ložišta i kotlarnica, na  prirodni gas očigledno je još uvek preskupa. Ili je zdravlje, neprirodno, jeftino…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!